Vi stärker upp projektledarsidan! Välkommen Rolf!

2016-11-23

Projekten har strömmat in under hösten, och vi förstärker. Den 11e november fick Kodexe ett efterlängtat projektledartillskott! Välkomna att närmare lära känna en glad fyr med känsla för ordning och reda!


Förstärkningen heter Rolf Wihlborg, en Malmöpåg som i samband med introduktionen till föräldraskapet 2004 översköljdes av ”en grön våg” och sålunda beslöts sig för att banka ner bopålarna i Höör. En mer lantlig idyll passar honom enligt egen utsago alldeles utmärkt, och några planer på att återvända till stadens brus, sus och ljus finns icke. Fritiden spenderas till stor del med tre barn som delar Rolfs intresse för datorer och dataspel, och med en sportälskande flickvän som inspirerar till bland annat styrketräning och löpning.

I rollen som projekt- och produktionsledare hos Kodexe kommer han att ta helhetsansvar för planering, genomförande och leverans av större och mindre utvecklingsprojekt, och fungera som kundernas huvudsakliga kontakt. Själv ser han på rollen som starkt serviceinriktad, och han betonar vikten av att lyckas skapa bästa möjliga förutsättningar för alla projektmedlemmar så att alla verkligen kan prestera på topp!

Välkommen till Kodexe!

”Tack tack!”

Vi börjar med den kanske klurigaste frågan så är det överstökat, ok? Här kommer den: I en enda mening eller kanske två; vem är Rolf Wihlborg?

”Oj… hur ska jag få ihop det här nu? Jo nu så: En positiv och strukturerad person, som är glad, utåtriktad och engagerad.”

Vilket kap! Rolf förtydligar att ovan karaktäristika är det kombinerade resultatet av professionell erfarenheter och inneboende personlighet. Att vara öppen, positiv och att bjuda på sig själv har alltid kommit naturligt, och hans strukturerade och metodiska sida har vidareutvecklats och förstärkts framförallt tack vare gedigen erfarenhet från olika ledarskapsroller inom IT-sektorn. Leverans- och serviceansvarig, projektledare, IT-chef och CIO är ett axplock av titlar som figurerat på Rolfs tidigare visitkort. Senast kommer han från Landskronabaserade High Speed Integration AB, där han arbetade som konsultchef.

Så, berätta – hur hittade du hem till Kodexe?

”Jag sprang på Kodexe i en tidigare roll som IT-chef på Malmö Opera, då ett potentiellt etablerande av en ny SharePoint-lösning diskuterades.”

”Jag hade stött på Kodexe tidigare och i andra sammanhang också, och jag visste att lösningar från det här gänget alltid tenderade att bli riktigt bra. På samma sätt kände ju Kodexe till mig sedan innan, och när det i höstas blev aktuellt att inrätta ytterligare en projektledare så blev jag kontaktad med frågan om jag var intresserad. Så fick jag komma hit och bli klämd på pulsen”.

Något som lockade lite extra?

”Det var helt enkelt en ny spännande utmaning som jag gärna ville ta mig an, en som innehåll för mig helt nya element.”

Rolf förklarar att det här med att leda hela utvecklingsprojekt från ax till limpa egentligen är ganska nytt för honom. Detsamma gäller beaktandet av projektens mer kreativa och visionära inslag; en självklar del av nyskapande mjukvaruutveckling, men inte lika mycket så inom infrastruktur och outsourcing där Rolf har sina IT-rötter. Dock menar han att hans erfarenheter från mer ”fyrkantiga” branscher, med ett mer strikt och formenligt förhållningssätt till projekt, torde komma till nytta i nuvarande roll. Ju fler perspektiv att komplettera med, desto bättre.

”Jag har förvisso ett ganska fyrkantigt tänk kring projekt, men som person är jag egentligen kreativ och flexibel. Så, jag är absolut kapabel att se utanför boxen, haha! Det var nog tur att Kodexe såg den ”kreativa ådran” i mig när vi diskuterade tjänsten, annars vete sjutton hur det hade gått.”

Efter ett par veckor i sin nya roll så börjar nu pusselbitar som rutiner, arbetsuppgifter, kunder och kollegor falla på plats. Och Rolf stormtrivs:

”Det känns jättebra! Mitt första intryck var att Kodexe kändes som en öppen och kreativ arbetsplats, ett ställe där man har kul. Eller där man har skitkul, rent ut sagt. Det satt liksom i väggarna. Och ja, det håller i sig!”

Saker och ting hade dock kunnat te sig mycket annorlunda, för trots att Rolf enligt egen utsago är en utpräglad IT-entusiast sedan barnsben (”datanörd” är hans eget ordval) så var det faktiskt mestadels beteendevetenskap och sociologi som stod på schemat under åren vid Lunds Universitet. Kandidatuppsatsen var påbörjad, men trots intresset för ämnet så kändes det hela inte riktigt rätt…

Via bekanta lotsades han istället in på IT-spåret och företaget GUIDE Örestad, vilka behövde förstärkning av ”folk som kunde datorer”. Guide blev så småningom uppköpta av Framfab, Rolf stannade kvar under ny ledning, och kandidatuppsatsen lämnades därhän. Trots att färdigställandet av densamma känns minst sagt avlägsen så ångrar han absolut inte ämnesvalet, och vi är båda rörande överens om att djupare kunskaper om sociala relationer och sociala processer är till nytta oavsett var vindarna bär.

Nu till något helt annat. Hur ser du på Kodexes erbjudande och på branschen idag? Några spontana tankar?

”Företag och verksamheter har idag hunnit olika långt i sin digitaliseringsprocess; vissa flyttar ut sitt erbjudande och sina tjänster till nätet för första gången, medan andra har hunnit längre. Oavsett vilket så är digitaliseringsarbetet oerhört viktigt, då jag är övertygad om att vi rör oss mot någon form av större, mer genomgripande IT-revolution. Något som kommer att slå igenom ordentligt och överordnat, till exempel ett verktyg eller ett tillvägagångssätt – kanske med inslag av virtual reality, vem vet? Grejen är att då måste sakerna redan finnas på plats i den digitala världen, väl strukturerade och sömlöst applicerbara."

"Kodexe har den oerhört viktiga uppgiften att hjälpa till med allt det här, och inte bara det som rör den faktiska flytten och det praktiska hanterandet av erbjudandet, varorna och tjänsterna, utan även med den djupare förståelsen för nya möjligheter, nya strategier och förändrade förutsättningar. Det är oerhört spännande, och det är tydligt att hela Kodexe delar det här tankesättet och drivkraften.”

Intervjun lider så mot sitt slut, men det visar sig att den sista frågan nog var den klurigaste trots allt. Rolf får fundera så att det knakar i hjärnstammen, då han ”ju inte har några hemligheter”, men tillslut så klarnar det.

Berätta något de flesta inte vet om dig!

”Jag är ”mindre glad” i skjortor och kostymer, du vet den klassiska projektledar-utstyrseln, haha! Jag är definitivt en t-shirtkille egentligen.”

Tillbaka till nyheter & event