En oration om expansion (och ett varmt välkommen till tre nya medarbetare!)

2016-11-16
Vi har länge känt det i luften. Först en lätt bris, vittnandes om en oundviklig förändring att genomsyra alla tänkbara branscher och företag. Digitaliseringens vindar tilltog snabbt, och har i sin nyckfulla väg successivt piskat upp allt fler aspekter och effekter av det vi idag kallar den digitala transformationen. Svåra att överblicka, svårare att praktiskt planera från. Därför finns vi. Och vi växer, då många företag behöver vår hjälp.

Digitala transformation. Sällan har väl ett begrepp haft en bredare eller mer komplex innebörd, och sällan har väl kontenta och förväntat utfall skiljt sig så mycket beroende på åhörare och intressen. För oss och våra kunder handlar det i högsta enkelhet om följande: Idag rör sig allt fler (snabbare än någonsin) mot att strategiskt nyttja digital teknik för att stärka verksamheter och affärsfördelar. För att kunna agera snabbare, göra ett bredare och djupare intryck på marknaden, hinna förstå och bistå allt mer digitalt präglade kunder, och för att understödja sin personal.

Konkurrensen har med andra ord förändrats. Starkast står de som framgångsrikt investerat i för dem relevant mjukvaru- och webbteknologi, och lyckats etablera och strategiskt nyttja densamma för att optimera (och i många fall automatisera) sina affärsprocesser. Väldigt många behöver hjälp med just precis detsamma.

Därför är det nu bråda – men ack så positiva och spännande – dagar hemma hos Kodexe. Under året har vi fått förtroendet att hjälpa kunder som Anima, Nordisk Film/Egmont, Landskrona Energi och Powercell (och många fler därtill, vissa att uppmärksammas inom kort). Men: Vi vill hjälpa fler, och det ska vi! Därför ser vi till att växa så det knakar!

Nedan presenterar vi de senaste tillskotten i Kodexes utvecklarfamilj; alla taggade till tänderna att bistå våra kunder i deras digitaliseringsäventyr. (Psst..! Är du också en .NET-utvecklare som vill utmanas och växa i din roll varje dag? Så hör av dig då!)

Välkomna att lära känna Christofer, Daniel och Jonathan!

 

Christofer

”Systemutvecklare i hjärtat”

Efter samtal med Christofer faller det sig fullständigt självklart att använda adjektiv som ”nyfiken”, ”öppen”, ”energisk” och ”flexibel” för att beskriva honom. Det senare anspelar (förutom på mångsidighet och lyhördhet i utvecklarrollen) på det faktum att han är så kallat överrörlig, vilket för den oinvigde onekligen framstår som positivt när man, likt Christofer, tränat både karate och capoeira*. Enligt honom själv är dock extra ”böjliga” leder inte alltid fördelaktigt, speciellt inte sett till hur knäna kan reagera när man missar mattan efter en volt. (Killen kan alltså slå volter; galet imponerande.)

Vi stoppar där innan det riskerar att obehagligt för känsliga läsare. Låt oss istället återvända till ”nyfiken”. Det går inte att ta miste på att intresselågan brinner starkt för systemutveckling, och Christofer understryker hur viktigt det är för honom att upptäcka och använda de senaste teknikerna – oavsett tid och plats:

”Jag utvecklar rätt mycket på fritiden. ”Systemutveckling” som verksamhetsområde är ju så oerhört stort och brett, så jag ser det absolut inte som att jag pysslar med samma sak hemma som jag gör på jobbet.”

”För att hinna ligga a jour med branschens snabba utveckling och alla nya tekniker är det nästan ett måste att även ha utvecklingen som hobby, och därmed fortbilda sig även på fritiden. Tycker jag, i alla fall.”

Just Kodexes ambition att ständigt ligga absoluta framkant vad gäller teknik och metodik var en avgörande faktor för hans beslut att i augusti 2016 ansluta till gänget på Södra Tullgatan 3 i Malmö. Kontakten hade etablerats med hjälp av en rekryterare som – utifrån Christofers önskemål gällande arbetsuppgifter, företagsstorlek och arbetsklimat – var tämligen säker på att han träffat mitt i prick i sin matchmaking. Christofer håller med.

Vad var det mer som lockade med Kodexe?

”Löftet om en… vad säger man… ”icke-hierarkisk” atmosfär. En prestigelös arbetsplats kanske man säger?”

Alla förväntningar har absolut infriats, och Christofer är märkbart nöjd med att ingå i ett tight och öppenhjärtigt team där det i allmänna, kollegiala interaktioner inte finns någon tydlig skiljelinje mellan ”chef” och ”anställd”.

Vad pysslade du med innan?

”Jag är servicetekniker från början, men har alltid varit systemutvecklare i hjärtat . Innan jag kom hit jobbade jag med Citrix inom Region Skåne; först i servicedesk och sedan inom servicegruppen där jag bland annat utvecklade olika script och programmerade interna verktyg. Efter en outsourcingprocess förändrades dock min roll mot att inte inkludera någon utveckling överhuvudtaget, så då var det dags att se sig om efter något nytt.”

Vi kan bara konstatera att det ju var för väl att Kodexe hamnade i blickfånget! Keep up the good work – och stort lycka till med klätterkarriären**!

*Afrobrasiliansk kampdans, reds. anm. **Klättring har legat högt på Christofers ”sporter att testa”-lista ett tag, och i häromdagen var det premiär (med påtaglig träningsvärk som följd), reds. anm.

Daniel

”Tillsammans kommer man längre”

Det som började som en hobby blev så småningom ett yrke (tur för Kodexe!). Trots att arbetsdagarna idag till fullo förgylls av systemutveckling, så hindrar det knappast Daniel från att fortsätta labba en hel del i hemmets lugna vrå. Så lugnt det nu blir efter att nyligen flyttat in i ett hus som han själv väljer att beskriva som ett ”totalrenoveringsprojekt”. Addera tre barn samt ett flerledat engagemang i Veberöds badmintonförening, så inser nog alla att den här killen klarar att smida många järn på samma gång i vilken eld som helst.

Under sina 12 år hos LDC (Lunds Universitets centrala IT-avdelning) har Daniel hunnit samla på sig gedigen erfarenhet från de flesta av sektionens avdelningar och ansvarsområden, exempelvis servicedesk, användarsupport, server- och applikationsdrift, driftautomation, förvaltning, samt – såklart – ren utveckling i .NET/C#. På jakt efter nya utmaningar valde han att i oktober 2016 ansluta sig till gänget hos Kodexe, ett beslut han inte ångrar:

”Jag trivs bra! Det är ett trevligt och socialt gäng, helt i min smak.”

Vad var det hos Kodexe som lockade lite extra?

”Främst att man jobbade inhouse. Som konsult ute hos kund kan det lätt bli isolerat, och du förväntas alltid vara expert. Jag uppskattar gemenskapen man utvecklar med kollegor man träffar varje dag, samt möjligheten att få arbeta som ett enda stort team där alla är varandras bollplank. Tillsammans kommer man längre, tycker jag i alla fall. Sen lockade självklart själva arbetsuppgifterna, och det faktum att man ganska tydligt valt att nischa sig mot C# och alla möjligheter det erbjuder.”

Daniels förhoppning om att få ansluta sig till en kompetent skara kollegor att lära från har definitivt införlivats; han påpekar att här finns ”några grymt duktiga utvecklare”. Det tog dock inte många dagar innan han insåg att han själv hade mycket att bidra med, bland annat i form av ny input och nya idéer, samt det unika perspektiv han skaffat sig under sin tid på LU.

Själv säger Daniel att en av hans främsta styrkor som utvecklare ligger i just hans erfarenhetsbredd, och den djupare förståelsen för hur kunderna de facto arbetar med olika verktyg. Kort och gott ett brett och komplett perspektiv hela vägen från utveckling till drift. Vi andra kan inte annat än att hålla med om vikten av nyss nämnda kvaliteter, och är såklart hur glada som helst att Daniel hittat hem till Kodexe.

(På frågan om hur han skulle beskriva sig själv som kollega svarar Daniel: ”Trevlig” :-) Vi kan inte annat än att hålla med där heller.)

Jonathan

”En bra känsla”

I skrivande stund har Jonathan inte burit titeln ”Kodexare” längre än 10-talet dagar, men trots det något otacksamma utgångsläget vad gäller att sammanfatta intryck och åtaganden så var han inte sen med att säga ja till en pratstund med marknad. Jonathan kommer senast från Malmö Högskola och Spelutvecklingsprogrammet, och bär med sig en rykande modern och praktiskt gångbar kandidatexamen. Högaktuellt know-how raka vägen in i Kodexe – hurra!

Vi börjar med att tala om hans första kontakt med Kodexe, tagen i samband med IT Mässan Lund den 22e september. Där träffade han Marcus och Urban, vilka helt tydligt gjorde ett utmärkt jobb i sitt promotande av Kodexe:

”Förutom att Kodexe sysslade med sådant som jag är intresserad av, så fick jag överlag en bra känsla. Det verkade vara god stämning, och jag fastnade för idén om en bra mix av människor med lite olika bakgrunder och erfarenheter som passar bra ihop och kompletterar varandra.”

”Förväntningarna har definitivt infriats. Eller snarare överträffats, jag trivs verkligen.”

Vi backar bandet en aning, för innan Jonathan erbjöds anställning som junior utvecklare fick han göra ett arbetsprov. Vi tänker inte avslöja några detaljer om detsamma, men det var uppenbart för alla på kontoret att Jonathan är kille med djup fokus och koncentrationsförmåga. Lika uppenbart är det att han uppskattar – och gärna tar sig an – en god utmaning:

”Att få göra arbetsprov var spännande, och lärorikt. Jag fick sagt till mig innan att jag inte behövde använda knockout.js i lösningen om jag inte ville, då det kunde bli lite väl svårt… Men, jag tog det som en utmaning och såg till att snabbt sätta mig in i det så att jag ganska framgångsrikt kunde använda det under provet.”

Jonathans styrka som utvecklare ligger enligt honom själv i en förkärlek för problemlösning. Finns det ett klurigt problem att sätta tänderna i ”så är jag nöjd och glad!”. (Här finns möjlighet att bistå honom med det enligt löpande-band-principen, var så säkra!)

Hur kommer det sig att du ville bli systemutvecklare?

”Jag har sysslat rätt mycket med framförallt webbutveckling, både på fritiden och under gymnasietiden, och jag ville skaffa mig den ”kompletta kompetensen” så att säga. När det gällde yrkesfokus var jag dock helt säker på att jag ville bli systemutvecklare. Det här är ju mitt första ”riktiga” jobb efter utbildningen, men så här långt känns det jättebra.”

Hos resterande Kodexare är glädjen och lättnaden stor att Jonathan sitter just här med oss, och inte långt borta i östra Asien! Ett ganska realistiskt scenario, med tanke på att han – efter utbytesstudier i både Kina och Japan – är riktigt vass på båda språken. Intresset för Östasien har också spelat en stor roll i valet av kampsport som träningsform, och då företrädelsevis tai chi och tai jutsu.

Vi tycker det är hur coolt som helst att ha fått en så mångbegåvad kollega som till råga på allt råkar vara supertrevlig. Känns dessutom tryggt att veta att någon kan ta telefonen i händelse av att kunder från Kina och Japan börjar strömma in! Välkommen Jonathan!

 

Vill du också bli Kodexare? Välkommen att ta en titt på vår karriärssida!

Tillbaka till nyheter & event